Monday 28 January 2008

Aljašské mestá

Anchorage, najväčšie mesto s počtom obyvateľov 270 000, nie je hlavné mesto, ako si veľa ľudí myslí. Druhé je Fairbanks, žije v ňom okolo 70 000 ľudí. Hlavné mesto je však Juneau, ktoré obýva len niečo cez 40 000 obyvateľov. Leží na južnom cípe Aljašky a nedá sa do neho dopraviť po ceste. To je hádam jeho jedinečnosť v porovnaní s inými hlavnými mestami. Môžete buď doletieť alebo sa dopraviť loďou. Keď vzniklo, vtedy neboli takmer žiadne cesty, najrozšírenejšia bola lodná doprava, tak to veľmi nevadilo. Jeho ďaľšou zaujímavosťou je, že takmer v meste sa nachádza ľadovec. Juneau sa nemôže veľmi rozrastať, keďže je obkolesené z jednej strany morom a z druhej horami.









Vecerne Anchorage

Mesto Fairbanks leží vo vnútrozemí Aljašky, 6 hodín (cesty autom) na sever od Anchorage a len pár hodín južne od polárneho kruhu. Je známe svojími teplotnými výkyvmi. V lete teplota dosahuje až takmer 40 °C, pričom v zime klesne až ku - 40 °C. Avšak táto zima sa nezdá až taka krutá, keďže je veľmi suchá. Ale každopádne dá zabrať aj ľuďom aj veciam a hlavne pri silných vetroch. Vraj až plasty na autách praskajú. Na parkoviskách sú namontované skrinky so zásuvkami a z áut vpredu visí zástrčka, lebo ináč by ste mnohokrát auto nenaštartovali. Ľudia dokonca majú doma diaľkové ovládanie na autá a z okna ho naštartujú, vykúria si ho a prídu do už vopred vyhriateho priestoru.


















Romanticke domceky v malych osadach

Okrem chladného počasia robí v zime problém aj nedostatok svetla, keďže sú relatívne blízko polárneho kruhu, niekedy majú len 3 hodiny svetla počas dňa. Ľudia si tento nedostatok kompenzujú špeciálnými lampami a jeden z receptov, ktorý som na to počula je, že treba len ostať aktívny, aby človek neprepadol depresii. Napríklad bežkovať s čelovkami alebo na osvetlených dráhach, lyžovať za svetla, liezť ľady s čelovkami, jednoducho si niečo nájsť, aby sa človek nenudil. Taktiež riešia tento problém tým, že si zimu rozdelia na dve kratšie a vždy aspoň na týždeň – dva idú na dovolenku do teplých krajín (Hawai, Karibik, atď). Na druhej strane, v určitú časť leta, sa vôbec nestmieva, človek má takmer dvojnásobné množstvo energie. Niekedy som mala pocit akoby každý deň pozostával z dvoch dní. Cez deň práca a podvečer bicykel, lezenie či turistika a návrat za západu slnka niekedy okolo polnoci.



















Fairbanks je dosť roztiahnutý, ale keďže je na Aljaške toľko voľneho priestranstva, vôbec im to nevadí. V niektorých štvrtiach máte pocit, že ľudia žijú v lese. Každý dom je obkolesený stromami, ani svojho suseda si nevidíte. V týchto častiach Vám samozrejme ani odpadky nikto nepríde vysypať, musíte ich sami odviezť do zberného strediska s množstvom objemných kontajnerov. Časť priestranstva je zastrešená, kde ľudia nechávajú veci, ktoré sú ešte funkčné. Takže si môžete zariadiť svoj dom staršími modelmi televízie, DVD prehrávača, nábytku, či oblečenia a byť tak ekologický a znovupoužívať použiteľné veci.

Metropolola Anchorage leží na pobreží, kde sa Cookova zátoka rozdeľuje na 2 ramená, a to Knick arm a Turnagain arm (turnagain z angličtiny znamená znovu sa obrátiť). Tento názov pochádza zo známych objavných plavieb kapitána Cooka, ktorý sa tu dostal v domnení, že našiel cestu do Európy cez Severný ľadový oceán. Avšak sa mýlil a tak sa musel vrátiť späť odkiaľ prišiel do týchto zátok a ďalej pokračovať v hľadaní novej cesty. Turnagain arm je tiež známy pre skúsených surférov. Ide o miesto s vysokým rozdielom medzi prílivom a odlivom, kedy sa vytvorí jedna veľká vlna, na ktorej sa dá surfovať, ale nedajbože ju minúť, ďalšia tak skoro nepríde. Taktiež tu možno vidieť veľryby - beluhy morské. Bohužiaľ celé pobrežie okolo mesta Anchorage je bahnité a tak sa neodporúča vôbec vstupovať do vody, nejeden človek sa už utopil. Ani na morské kajaky nie je toto miesto najlepšie, treba dobre sledovať hodiny prílivu a odlivu, aby ste neostali niekde v bahne, ďaleko od skalného pobrežia.










Anchorage, v zime sa na tomto jazere korculuje

Mesto bude čoskoro sláviť svoje 100. výročie. Jeho názov pochádza z anglického slova “anchor”, čo v preklade znamená kotva (zakotviť). To nám prezrádza, že vzniklo za účelom vybudovania prístavu, na rozdiel od väčšiny vtedajších miest, ktoré boli založené buď ako banícke alebo rybárske. Z Anchorage bola riadená výstavba železnice do mesta Fairbanks, ktorá mala slúžiť na prepravu vyťažených nerastných surovín. Tieto boli následne transportované lodnou dopravou do ostatných krajín.


















Ortodoxny kostol, ich pritomnost nam pripomina, ze niekedy Aljaska patrila Rusom

Anchorage leží na západ od pohoria Chugach, čo je výbornou lokalitou pre mnohé druhy športových aktvít. Priamo v meste sú cyklochodníky, ktoré sú v zime osvetlené a slúžia ako bežkárske trasy. Pri prechádzke nie je zriedkavosťou stretnúť losa a v zime ich je bežné vidieť v záhradách domov, ako obžierajú stromy, keďže na horách sa zníži množstvo dostupnej potravy. Raz v nočných hodinách som videla v centre mesta niekoho ležať na chodníku. Myslela som si, že to je bezdomovec a keď som sa priblížila, zistila som, že to si tam nocuje sob. Taktiež sa mi stalo, keď som sa raz bicyklovala, že mi cez cestu prebehol dikobraz.

Zimy sú tu oveľa miernejšie v porovnaní s mestom Fairbanks, ale zato oveľa vlhkejšie. Je to ovplyvnené prímorskou klímou. Cesty sú často úplne pokryté ľadom, a preto sa používajú pneumatiky s malými kovovými ostňami. Väčšinou raz za zimu prichádza rázne oteplenie pod názvom “pineapple express”, čo v preklade znamená “ananásový express” a v praxi sa to javí ako náhly prísun teplého vetra prichádzajúceho od Hawaia. Vtedy sa všetok sneh roztopí a celé mesto je plné veľkej člapkanice.








Historicka banicka osada v narodnom parku Wrangel - St. Elias

Práve keď som bola na Aljaške ja, boli v procese budovania nového recyklačného systému v meste Anchorage. Predstavte si, že tam sa odpad len separuje, ale nič sa nerecykluje, všetko sa loďami odváža do “spodných 48”, tak volajú ostatných 48 štátov kontinentálneho USA. Keď chcete separovať, musíte vytriedený odpad odvážať vaším autom vo svojom voľnom čase do strediska triedených surovín. Stará dobrá Európa, kde je environmentálne povedomie a prax na lepšej úrovni. Verím, že dnes to na Aljaške funguje už trochu lepšie. Majú tam zatiaľ dostatočne veľkú nezastavanú krajinu, tak nemusia riešiť problém, kde vytvoriť skládku.














Rybarska osada (povodne ruska) na polostrove Kenai.

No comments:

Post a Comment