Thursday 17 January 2008

Aleuty

Aleuty, sú aljašské ostrovy, ktoré sa tiahnu na západ k Rusku. Tvorí ich vyše 300 vulkanických ostrovov, siahajúcich až do vzdialenosti 1900 km do kontinentu, pričom sú najzápadnejším územím USA a zároveň aj najvýchodnejším, keďže presahujú 180° poludník. Vytvárajú prirodzenú hranicu medzi Beringovým morom a Tichým oceánom. Z nich asi najznámejší je ostrov Unalaska s populáciou okolo 4000 ľudí a ich najväčším zdrojom obživy je rybolov.















Aleutské ostrovy však nie sú najbližším hraničným miestom medzi USA a Ruskom. Najkratšiu vzdialenosť medzi týmito dvoma krajinami tvorí Beringov prieliv, ktorý je široký približne 85 km. Najbližším ruským územím je polostrov Čukotka (práve pre svoju blízkosť s USA je potrebné mať naň špeciálne povolenie). V strede Beringovej úžiny sa nachádzajú Diomedove ostrovy. Nimi prechádza hranica, pričom väčší z nich patrí Rusku a menší USA. Nejeden dobrodruh sa snažil prejsť na lyžiach tento úsek. Bola síce zima, no more nie vždy bolo úplne zamrznuté, a tak občas skončili na chvíľu vo vode pri snahe dostať sa z jednej kryhy na druhú. Samozrejme mali pri tom oblečené špeciálne oblečenie, aby nezamrzli.

Aljaška vo všeobecnosti je často vysneným miestom rôznych dobrodruhov, či už horolezcov, ktorí prichádzajú zdolať majestátne hory, romantikov, ktorí sa rozhodli odísť z civilizácie a postaviť si drevený zrub, kde sa môžu dostať v zime len so psím záprahom a v lete na kanoe, alebo iných fantastov s dobrodružnou povahou.

No comments:

Post a Comment