Friday 25 January 2008

Národný park Denali

Je pravdepodobne najznámenjším a najviac navštevovaným národným parkom na Aljaške, pričom jeho rozloha by zabrala územie polovice Slovenska. Dôvodom jeho popularity zrejme bude množstvo medveďov grizly a Mt. McKinley, najvyšši vrchol Severnej Ameriky (6 194 m n.m.). Pod týmto názvom ho poznajú najmä turisti, ale domáci ho volajú Denali, čo v pôvodnom athabaskom jazyku znamená “Veľký”. Je náročný ani nie tak kvôli nadmorskej výške, ako kvôli chladnému severskému počasiu.












Okrem samotného národného parku ma ako absolventku environmentalistiky zaujala aj výborná návštevná politika. Do vnútra parku vedie cesta až do mestečka Talkeetna, čo je vyše 100 km. Môžete sa po nej pohybovať len miestnymi zelenými autobusmi, na ktoré sú takmer všetky živočíchy zvyknuté, takže je veľmi jednoduché vidieť medveďa grizly ako sa pasie 5 metrov od Vás, alebo si pokojne prechádza cez cestu, sobov, líšky, či iné druhy. Na túru mimo značkovaných chodníkov (tých nie je až tak veľa) môžete ísť relatívne kam chcete, ak Vás už niekto nepredbehol. Park je totiž rozdelený do niekoľkých segmentov, pričom na každý z nich pripadá len niekoľko turistov denne. Prinajhoršom si musíte vybrať inú časť. Nezabúdajte však, že turistika na Aljaške znamená aj brodenie horských bystrín, ktoré sú často topiace sa ľadovce, takže vedia byť veľmi studené. Najskôr však musíte absolvovať asi polhodinovú prednášku (na videu) o bezpečnostných pravidlách. Napríklad ako predchádzať stretnutiu s grizlym (byť pre neho viditeľný a počuteľný, on človeka väčšinou zbadá prvý a rýchlo ujde) a o tom ako sa správať, keď ho stretnete (nepanikáriť, buď pomaly ustupovať, alebo si ľahnúť na brucho a zakrývať si hlavu a krk rukami, chrbát je chránený ruksakom). Pravidlá ako ísť na WC (vyhĺbiť si jamku a neskôr ju vykopaným trsom trávy zakryť), ako si postaviť stan (vytvoriť trojuholník so vzdialenosťou 100 m od seba, pričom na jednom mieste je stan, na druhom si varíte a na tretiom je uložené jedlo v plastovom súdku, ktoré dostanete od správy národného parku). Mimochodom podobný súdok používajú horolezci na svoju osobnú potrebu, aby nezašpinili ľadovec, pričom všetko si musia aj späť dolu odniesť. Zaujímavé je, že iné rady platia pri stretnutí s medveďom čiernym (baribalom), ktorý je menší ale zvedavší, takže pri ňom sa treba spraviť väčším, zdvihnúť ruky a kričať, aby sme ho odplašili. Prípadne aj do neho niečo hádzať, aby sa nás zľakol. Vďaka dodržovaniu týchto zásad ešte nedošlo k usmrteniu človeka medveďom v rámci národného parku, pričom mimo neho áno. Všetky získané informácie slúžia na minimálne zníženie vplyvu človeka na dané územia a na odstránenie stretov turistov s voľne žijúcou zverou.














Sob

Mohli by sme si povedať niečo viac o medveďoch grizly, ktoré sú tak ľahko spozorovateľné v národnom parku Denali. Sú poddruhom medveďa hnedého (Ursus arctos). Tie vnútrozemské sú relatívne malé, majú len okolo 150 kg. Najväčšie medvede grizly sa nachádzajú v národnom parku Katmai na Aljašskom polostrove, ktorý leží oproti ostrovu Kodiak. Tieto jedince dosahujú až 450 kg. Vo všeobecnosti samice sú o 38 % menšie a novonarodené mláďatá vážia niekedy len 500 gramov. Jedna samica porodí 1 až 4 mláďatá, väčšinou však dve. Medveď hnedý nachádzajúci sa na ostrove Kodiak sa od grizlyho mierne líši, je to podmienené izolovaným vývojom na ostrove. Pobrežné medvede možno často vidieť pri riečnych tokoch, jazerách a rybníkoch, kde si pochutnávajú na množstve lososov.


No comments:

Post a Comment